Festival audience in Trianon

Films van A-Z

Wis filters A B C D E F G H I J L M N O P R S T V Y

#Manhole

Kazuyoshi Kumakiri Bonkers! Competition

Shunsuke’s leven lijkt perfect. Maar wat kan er gebeuren als je leven op een hoogtepunt is? Dan kun je diep vallen. Letterlijk. In een rioolput, bijvoorbeeld. Val van de ene plottwist in de ander in deze beklemmende Japanse thriller.

20,000 Species of Bees

Estibaliz Urresola Solaguren First Feature Competition

Tijdens een warme zomer in Baskenland onderzoeken een moeder en haar acht-jarige kind wat het betekent om een vrouw te zijn, zowel samen als individueel. Een gevoelige Spaanse debuutfilm over gender, familie en (je raadt het al) bijen.

A

About Dry Grasses

Nuri Bilge Ceylan Independent: Selections

Een leraar ziet al zijn dromen van een betere aanstelling in duigen vallen na een beschuldiging van ongepast gedrag richting een leerling. Van de meester van complexe, diepgaande drama’s: Turks auteur Nuri Bilge Ceylan (Once Upon a Time in Anatolia).

Acide

Just Philippot Emerging: Selections Nationale première

Vreemde wolken vormen zich boven Frankrijk. Ze storten geen regen, maar bijtend zuur uit. Een gebroken gezin kan alleen nog terugvallen op elkaar en probeert de ramp te ontvluchten. Deze eco-horror van Franse bodem ging in première op het filmfestival van Cannes.

All of Us Strangers

Andrew Haigh Independent: Selections Nationale première

Het zullen je buren maar zijn! Andrew Scott (Fleabag) en Paul Mescal (Aftersun) spelen de enige bewoners van een flatgebouw die nader tot elkaar komen in deze intieme film van Andrew Haigh (Weekend) over eenzaamheid, verbinding, geesten en gemiste kansen.

Àma Gloria

Marie Amachoukeli-Barsacq Emerging: Selections Nationale première

De zesjarige Cléo is gek op haar nanny Gloria; ze doen alles samen. Als haar moeder overlijdt, moet Gloria direct terug naar Kaapverdië om voor haar eigen kinderen te zorgen. Een laatste zomer samen stelt hun band op de proef na alle veranderingen in Gloria’s leven.

An Evening With Don Hertzfeldt, Who Will Not Be There

Don Hertzfeld Extraordinary: Selections Nationale première

Een selectie korte animatiefilms van Oscargenomineerde indie-animatie icoon Don Hertzfeldt, waaronder de drie afleveringen van World of Tomorrow over een toekomst waarin je herinneringen op verschillende manieren kunnen voortleven na de dood. Clones, robots, tijdreizigers en het uploaden van je bewustzijn in een kubus: alles kan!

Are You There God? It's Me, Margaret.

Kelly Fremon Craig Emerging: Selections Nationale première

Het leven is niet makkelijk wanneer je elf jaar oud bent en je familie opeens van New York City naar de buitenwijken van New Jersey verhuist! Een fraaie coming-of-age film, gebaseerd op Judy Blumes literaire klassieker met dezelfde titel.

The Adults

Dustin Guy Defa American Indie Competition Nationale première

‘Volwassen’ zijn: wat betekent dat nu echt? Als Eric (Michael Cera) voor het eerst in drie jaar zijn zussen en zijn geboorteplaats bezoekt, wordt hij geconfronteerd met elementen uit zijn jeugd die hij liever achter zich had willen laten.

B

Booksmart: Pool Party

Beleef een spetterende filmervaring in zwembad Poelmeer tijdens deze LIFF Poolparty! Volg dobberend op een floatie het verhaal van twee vriendinnen die vier jaar aan gemiste feestjes in één avond proberen in te halen. Let op: voor deze vertoning moet je minimaal 18 jaar zijn.

The Boy and the Heron

Hayao Miyazaki Independent: Selections

Studio Ghibli’s Hayao Miyazaki zou eigenlijk tien jaar geleden al met pensioen gaan, maar kan toch niet stoppen met films maken. Boffen wij even! Een pratende reiger, een rouwende jongen, een fantasiewereld en een echte wereld in oorlogstijd staan centraal in deze prachtige animatie.

C

Charcoal

Carolina Markowicz First Feature Competition Nationale première

Een spannende debuutfilm over een Braziliaanse familie die voor een lastige keuze komt te staan. Want laten we eerlijk zijn: heeft jouw familie ooit jouw zieke opa dood laten gaan om plaats te maken in huis voor een onderduikende Argentijnse drugsbaron?

Chronicles of a Wandering Saint

Tomás Gómez Bustillo First Feature Competition Nationale première

Kapelbewaarder Rita is in continue strijd met de andere vrouwen in het dorp over wie het meest heilig is. Haar inspanningen zijn tevergeefs, totdat zich in een stoffige achterkamer een unieke kans voordoet. Het heiligdom blijkt alleen niet zo glamoureus te zijn als ze verwachtte.

City Girl: Film concert

The James Whale Orchestra komt terug naar LIFF met een fantastische live soundtrack! Ditmaal voor City Girl (1930), de klassieker van F.W. Murnau, waarin een stadsmeisje het roerige Chicago verruilt voor het platteland, wat toch wel een lastige transitie blijkt te zijn.

D

Das Lehrerzimmer

Ilker Çatak Emerging: Selections

Een idealistische maar onervaren lerares probeert op te komen voor een kwetsbare leerling die beschuldigd wordt van diefstal. Wat begint als een sympathieke en nobele actie, gaat door haar twijfelachtige methodes al snel haar eigen reputatie negatief beïnvloeden.

16+

Dream Scenario

Kristoffer Borgli Bonkers! Competition Nationale première

Deze nieuwe satire van Kristoffer Borgli (Sick of Myself, LIFF 2022) gaat over professor Paul Matthews, een kalende en ietwat zielige Nicolas Cage, die niet veel bereikt heeft met zijn werk. Wanneer hij onverklaarbaar in de dromen van ieder mens op aarde verschijnt, is hij opeens wereldberoemd.

Dreamin' Wild

Het waargebeurde verhaal van de Emerson broers, wiens jeugddroom uitkomt als hun album Dreamin’ Wild wordt ontdekt, 30 jaar nadat ze het hebben opgenomen. Peel Slowly and See opent de film in poppodium Nobel met een intro over vergeten en herontdekte singer-songwriters. 

E

Emerging: Shorts

Bij de Emerging Shorts krijg je verhalen te zien die gewoon verteld moeten worden. Ze zijn divers en gaan dus over allerlei onderwerpen, waaronder de pubertijd, dragqueens en geesten. Maar nog belangrijker, het zijn interessante verhalen die een podium en een publiek verdienen.

Extraordinary: Shorts

Ben jij op zoek naar het gevoel van: huh, wat gebeurde er nou zojuist? Dat is precies wat de Extraordinary Shorts bieden. Deze korte films over vliegen, kabouters en handtassen zijn gek, apart en bovendien erg raar.

The End We Start From

Mahalia Belo Emerging: Selections Nationale première

Een moeder (Jodie Comer, Killing Eve, The Last Duel) ontvlucht een door vloedgolven overstroomd Londen op zoek naar veiligheid. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Megan Hunter. De film ging in première op het filmfestival van Toronto.

F

Fairyland

Andrew Durham Emerging: Selections Nationale première

Na de dood van haar moeder verhuist Alysia met haar vader, schrijver Steve Abbott (Scoot McNairy), naar San Francisco, waar hij een openlijk queer leven begint te leiden in de jaren ‘70. Indrukwekkend regiedebuut van fotograaf Andrew Durham, gebaseerd op de memoires van Alysia Abbott.

Fallen Leaves

Aki Kaurismäki Independent: Selections

Lukt het Ansa en Holappa om, ondanks de dreiging van oorlog en een scala aan persoonlijke problemen, bij elkaar een beetje geluk te vinden? Een romantische, komische film, die de complicaties van daten terwijl je al genoeg aan je hoofd hebt nooit uit het oog verliest.

16+

Femme

Sam H. Freeman, Ng Choon Ping First Feature Competition Nationale première

De Londense Jules, een drag queen bekend als Aphrodite Banks, stopt met optreden na een heftige homofobe aanval. Een tijdje later komt hij één van zijn aanvallers tegen in een homosauna: de ideale setup voor een wraakplan. Of toch niet?

Ferrari

Michael Mann Independent: Selections Nationale première

Een biopic over misschien wel de drie belangrijkste maanden in het leven van Enzo Ferrari, voormalig autocoureur en eigenaar van automerk en raceteam Ferrari – verfilmd door Michael Mann (Heat, Collateral) en met Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley en Patrick Dempsey in de cast.

Fremont

Babak Jalali American Indie Competition Nationale première

Terwijl haar verleden als tolk in Afghanistan ‘s nachts voor slapeloosheid zorgt, werkt Donya overdag in een gelukskoekjesfabriek. Deze indrukwekkende prijswinnende film volgt de in Fremont (California, USA) wonende Donya, die besluit om een speciale boodschap de wereld in te sturen via de koekjes.

16+

The Feeling That the Time for Doing Something Has Passed

Joanna Arnow American Indie Competition Nationale première

Volg Ann, een dertiger die vastzit in een kantoorbaan, door de online datingwereld dwaalt, zich verdedigt tegenover haar kritische familie en een BDSM-relatie onderhoudt. Het een is misschien wat herkenbaarder dan het ander. Het scherpe script en de editing geven Anns worstelingen op humoristische en soms gênante wijze weer.

G

Gift: Film Concert

Ryusuke Hamaguchi Extraordinary: Selections Nationale première

Een bijzondere première: Japanse componiste Eiko Ishibashi (van de Oscargenomineerde soundtrack van Drive My Car) komt naar LIFF om live haar score te spelen bij Gift (Ryûsuke Hamaguchi), wat sowieso al een speciale film is als alternatieve cut van Hamaguchi’s Evil Does Not Exist.

The General: Live Foley Experience

Clyde Bruckman, Buster Keaton Extraordinary: Selections

Een unieke, interactieve vertoning van een van de bekendste en belangrijkste stomme films aller tijden: The General (Buster Keaton, Clyde Bruckman) zoals ‘ie nog nooit eerder vertoond is. Waarom deze versie uniek is? Omdat jullie zelf de foley (geluidseffecten) mogen gaan verzorgen!

H
16+

Het Smelt

Veerle Baetens (The Broken Circle Breakdown) maakt haar regiedebuut met een aangrijpende dramafilm over drie jeugdvrienden, een zomer waarin alles uit de hand liep, een winter waarin deze gebeurtenissen eindelijk verwerkt worden en een blok ijs in een kofferbak.

Hypnosen

Ernst de Geer First Feature Competition Nationale première

Vlak voor een belangrijke pitch met haar vriend André (Herbert Nordrum, The Worst Person in the World) bezoekt Vera een hypnotherapeut om eindelijk van haar rookverslaving af te komen. De hypnose lijkt haar echter niet te helpen met haar verslaving, maar heeft wel andere onverwachte bijwerkingen.

I

I Like Movies

Chandler Levack First Feature Competition Nationale première

De zeventienjarige Lawrence neemt een bijbaan bij een videotheek om te sparen voor een filmopleiding, maar bevindt zich al gauw in een gecompliceerde vriendschap met zijn manager. Een herkenbare komedie voor elke jonge filmliefhebber en elke filmliefhebber die ooit jong is geweest!

I Used to Be Funny

Ally Pankiw American Indie Competition Nationale première

Sam, stand-up comedian en au pair die worstelt met PTSS, wordt geconfronteerd met de vermissing van een van haar vroegere oppaskinderen. Dit debuut van regisseur Ally Pankiw is grappig, hartverscheurend en biedt een verfrissend perspectief op trauma en herstel.

Independent: Shorts

De Independent Shorts zijn korte films met een focus op levensverhalen. Ze gaan over alledaagse dingen, iets minder alledaagse dingen, ruzies, ontdekkingen, loempia’s, handtekeningen en telefoonlijnen. Er zitten herkenbare momenten in en ook glimpsen van levens die heel ver van ons af kunnen staan.

16+

Inside

Vasilis Katsoupis Bonkers! Competition Nationale première

Tijdens een kostbare inbraak raakt kunstdief Nemo (een als altijd fantastische Willem Dafoe) opgesloten in een hightech beveiligd penthouse. Volg de eenzame maanden waarin Nemo tot grote extremen gaat in zijn pogingen om te overleven en te ontsnappen uit deze prachtige luxe gevangenis.

16+

Io Capitano

Matteo Garrone Independent: Selections Nationale première

De Afrikaanse Seydou en Moussa verlangen naar vrijheid en beginnen een heftige tocht naar Europa. Academy Award-winnend regisseur Matteo Garrone ging in gesprek met mensen die deze tocht daadwerkelijk hebben doorstaan, waardoor de film een nieuw perspectief geeft aan een vaak eenzijdig verteld verhaal.

J

Je verrai toujours vos visages

Jeanne Herry Emerging: Selections

Slachtoffers en daders van verschillende misdrijven gaan met elkaar in gesprek. Langzaam vloeit hun wantrouwen weg en ontstaat er hoop bij zowel slachtoffers als daders. De Franse sterrencast (Adèle Exarchopoulos, Dali Benssalah) laat zien hoe belangrijk het is om te blijven praten.

L

L’amour et les forêts

Valérie Donzelli Independent: Selections

Blanche (Virginie Efira, Des Enfants des Autres) vindt in Greg (Melvil Poupad, Grâce à Dieu) haar droomman. Een bruiloft, kinderen en een grote verhuizing later krijgt dit perfecte plaatje een heel donker randje. Een uitzonderlijk beklemmend, aangrijpend en goed geacteerd verhaal.

16+

Late Night with the Devil

Cameron Cairnes, Colin Cairnes Bonkers! Competition Nationale première

David Dastmalchian (Prisoners, Oppenheimer) schittert als Jack Delroy, de presentator van een late-night talkshow in de jaren 70. Voor de Halloweenuitzending van 1977 zijn allerlei spannende gasten uitgenodigd: een cool idee natuurlijk, totdat de hel live op televisie losbreekt.

Le livre des solutions

Filmmaker Marc loopt vast in de laatste fase van de creatie van zijn nieuwste meesterwerk. Hij bedenkt het ene belachelijke excuus na het andere (bizarre edits, zelfhulpboeken schrijven) in de hoop zijn creativiteit terug te vinden. Een heerlijk semi-autobiografisch komedie-drama van Oscar-winnend regisseur Michel Gondry.

Le pot-au-feu

Wanneer culinaire passie en liefde samensmelten: deze film volgt de romance tussen Eugenie en Dodin, wier gedeelde liefde voor koken overslaat in gevoelens voor elkaar. Gebaseerd op Rouffs karakter uit 1924, is deze prijswinnende film vol cinematografische food porn een must-see voor iedereen die gek is op film, eten en films over eten.

Le Règne Animal

Thomas Cailley Bonkers! Competition Nationale première

Een mysterieuze golf mutaties zorgt ervoor dat willekeurige mensen geleidelijk in dieren veranderen. Als François’ vrouw hierdoor getroffen wordt, begint hij samen met hun zoon Émile een alles veranderende zoektocht. Deze tweede speelfilm van regisseur Thomas Cailley (Les Combattants) vertegenwoordigt Frankrijk tijdens de Oscars van 2024.

Lies We Tell

Lisa Mulcahy Emerging: Selections Nationale première

In een duister landhuis, met een nog duisterder verleden, blijft Maud (18) na het overlijden van haar vader achter als wees. In deze psychologische thriller, gehuld in klassieke jurken en kostuums, strijdt Maud niet alleen voor haar erfenis maar voor haar leven.

LIFF Filmquiz

Ook dit jaar presenteren quizmasters Nils, Max en Hans weer een spectaculaire filmquiz, in de Stadsgehoorzaal deze keer. Open vragen, plaatjes, filmpjes, muziek; een feest voor oog, oor en brein. Filmkennis helpt, maar je hoeft geen wandelende IMDb te zijn om mee te doen.

Meld je aan door een gratis teamticket te kopen voor je hele team. Maximaal 5 personen per team.

LIFF Official Afterparty: Silent Disco & Karaoke Night

Wegens groot succes ook dit jaar terug: de officiële afterparty van het Leiden International Film Festival! Op zaterdag 4 november verwelkomen we je, geheel in sfeer, in de foyer van Trianon voor een feestje waar je u tegen zegt. Steel de show met je beste dansmoves in de silent disco en betover iedereen met je mooiste karaoke kunsten, we zingen (schreeuwen) graag met je mee! Toegang tot de afterparty is gratis, je hoeft dus geen kaartje te kopen.

LIFF's 18th Birthday Bash

LIFF is dit jaar achttien geworden, dat vraagt om een feestje! Daarom is het op zaterdag 28 oktober vanaf 23.45 uur tijd voor LIFF’s 18th Birthday Bash! Nu we achttien zijn is het natuurlijk tijd voor seks, drugs en rock ’n roll. Of misschien gewoon heel veel gezelligheid, lekkere drankjes, nog lekkerdere muziek en goede (maar vooral ook slechte) dansmoves in de foyer van Trianon. Gratis entree, zonder tickets.

16+

Los Colonos

Felipe Gálvez Haberle First Feature Competition

In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika aan het begin van de twintigste eeuw worden drie mannen – een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids – geselecteerd om samen op expeditie te gaan. Een ruige western over kolonialisme en grondbezit.

M

A Moment of Science: LIFF Laboratory Edition

Laboratoria in films worden allang niet meer bevolkt door ethiekloze horroronderzoekers en buisjes vol pruttelende chemicaliën. Met fragmenten en korte films laat wetenschapsjournalist George van Hal (de Volkskrant) zien hoe fictie en feit elkaar beïnvloeden en naar grotere hoogten stuwen.

Matria

Álvaro Gago Díaz, Sonia Castelo First Feature Competition Nationale première

Ramona (María Vázquez) heeft twee banen, een 18-jarige dochter en een licht alcoholistische vriend. Nadat ze tekort gedaan wordt, leidt een zoektocht naar een nieuwe baan tot nog veel meer. Vázquez won twee prijzen voor haar rol in deze kleurrijke portretfilm.

May December

Twintig jaar geleden begon een lerares (Julianne Moore) een veelbesproken relatie met haar dertienjarige leerling (Charles Melton). Nu zijn ze nog steeds samen en wordt hun verhaal verfilmd. Overleeft hun relatie het bezoek van de iets té geïnteresseerde hoofdrolspeelster (Natalie Portman)? Geregisseerd door Todd Haynes (Carol).

Monster

Hirokazu Koreeda Independent: Selections

Hirozaku Kore-eda (Shoplifters, Broker) is de meester van sensitieve familiedrama’s. Met Monster – een spannende film over een jongen die de weg kwijt lijkt te raken en andere dubbelzinnige personages – slaat hij een ietwat duisterdere weg in, die toch een gevoelige snaar raakt.

Monty Python and the Holy Grail

Terry Gilliam, Terry Jones Extraordinary: Selections

In deze legendarische Britse komedie beginnen Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel een stuntelige zoektocht naar de heilige Graal. Bekijk de film in de prachtige Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden, ingeleid door assistent-conservator Middeleeuwen Raphaël Rijntjes.

Mutt

Vuk Lungulov-Klotz American Indie Competition Nationale première

Het hectische leven in New York City: Feña weet er alles van. Hij komt in één dag drie mensen tegen die hij niet meer gezien heeft sinds zijn transitie en waarmee zijn relatie op z’n zachtst gezegd nogal gecompliceerd is.

N

Next Goal Wins

Taika Waititi Independent: Selections Nationale première

Volg het waargebeurde verhaal van het slechtste voetbalteam ter wereld. Twaalf jaar na een legendarisch verlies van 31-0 is een nieuw team Amerikaanse Samoa’s, ondanks een gigantisch gebrek aan talent, vastberaden hun eer te herstellen. Geregisseerd door Oscar winnaar Taika Waititi.

O

One Life

James Hawes Emerging: Selections Nationale première

Volg het indrukwekkende verhaal van Nicholas Winton (Anthony Hopkins, die wederom bewijst dat hij een legende is), die honderden kinderlevens redde van de Nazi’s. Deze film laat zien welke impact je als ‘gewoon’ individu kunt maken en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

The Old Oak

De eigenaar van The Old Oak, de laatste pub in een kleine mijnwerkersgemeenschap in het noorden van Engeland, probeert zijn pub open te houden terwijl de spanning in de gemeenschap stijgt door de aankomst van Syrische vluchtelingen. Van de meester van sociale drama’s: Ken Loach.

P

Parachute

Brittany Snow American Indie Competition Nationale première

Riley is na verschillende behandelingen ontslagen uit de kliniek. Zodra ze Ethan, net uit de gevangenis, ontmoet weet ze het zeker: ze zijn soulmates. Is dit een liefdesverhaal of een nieuwe verslaving? Dit regiedebuut van Brittany Snow ontving meerdere prijzen tijdens het SXSW Film Festival.

Paradise is Burning

Mika Gustafson First Feature Competition Nationale première

Drie jonge zussen beleven een zomer zonder ouderlijk toezicht en vol vrijheid. Als een maatschappelijk werker belt voor een afspraak, moeten ze op zoek naar een vervangende moeder. Bekroond op Venice Orizzonti dankzij thema’s als zusterschap en volwassen worden, perfecte muzikale ondersteuning en ijzersterk acteerwerk.

Perfect Days

Wim Wenders (Wings of Desire) hoeft eigenlijk niet meer te bewijzen dat hij als geen andere de kleine dingen in het leven kan vieren en toch flikt ‘ie het gewoon weer met Perfect Days! Een vredige film die de schoonheid van dagelijkse routines onderstreept.

Polite Society

Nida Manzoor Bonkers! Competition Nationale première

Als student Rita hoort dat haar zus haar leven omgooit en naar het buitenland verhuist om te trouwen met een rijke man, zit er maar één ding op: haar eigen carrière als stuntvrouw pauzeren en haar zus ontvoeren op haar eigen bruiloft, natuurlijk. Een must-see voor iedere RRR-fan!

16+

Poor Things

Yorgos Lanthimos Independent: Selections Nationale première

Wat als je na je dood weer tot leven gewekt wordt door een uitzonderlijke wetenschapper (Willem Dafoe)? Het overkomt Bella Baxter (Emma Stone) in deze nieuwe film van Yorgos Lanthimos (The Favourite, The Lobster), die natuurlijk als geen ander zo’n bizar scenario kan uitwerken.

Priscilla

Sofia Coppola Independent: Selections Nationale première

Elvis is zó 2022; het is tijd voor Priscilla! Een biopic van Sofia Coppola (The Virgin Suicides, Lost in Translation) over de onstuimige relatie tussen Priscilla en Elvis Presley, vanuit Priscilla’s perspectief en met een frisse, hedendaagse visie.

Property

Daniel Bandeira Bonkers! Competition

Een familie ontketent enorme woede bij de arbeiders op hun landgoed. Om te ontkomen sluit landeigenaresse Teresa zich op in haar gepantserde auto. Dringende tijd en stijgende spanning leiden tot een daverende ontknoping. Een indrukwekkende waarschuwing voor de risico’s van een onoverbrugbare kloof tussen arm en rijk.

R

Radical

Christopher Zalla Emerging: Selections Nationale première

Een basisschoolleraar in een dorpje in Mexico besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. Met in de hoofdrol Eugenio Derbez, die leuke muziekleraar uit CODA.

Reality

Reality Winner (Sydney Sweeney, Euphoria) wordt gearresteerd op verdenking van het lekken van documenten over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Wat volgt, is een bloedstollend verhoor. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, bijna woord voor woord.

River

Junta Yamaguchi Bonkers! Competition

Junta Yamaguchi, in 2020 winnaar van de Bonkers!-Publieksprijs met het fantastische Beyond the Infinite Two Minutes, is terug op LIFF! Laat je verbazen door, geloof het of niet, nóg een wonderlijke film over een time loop.

Robot Dreams

Pablo Berger, Pablo Berger Emerging: Selections

Dog, woonachtig in Manhattan, is helemaal klaar met zijn eenzame leventje en koopt een robot. De twee worden snel beste vrienden, totdat Dog genoodzaakt is om zijn robot ergens achter te laten. Zullen deze vrienden elkaar ooit nog terugzien?

16+

The Royal Hotel

Kitty Green Emerging: Selections Nationale première

Een vergelegen stadje in de outback lijkt voor twee vriendinnen de ideale plek om wat extra reisgeld te verdienen. Echter zorgt het gedrag van de lokale bewoners al snel voor een steeds beklemmendere sfeer. Vergeet alles wat je weet over thrillers en check in bij The Royal Hotel.

S

Schoolziek

Extraordinary: Selections Wereldpremière

Kinderen die kunnen leren, maar niet naar school gaan: ‘uitvallers’. Het lukt maar niet om alle kinderen te laten leren. Hoe komt dat? Kunnen we onderwijsstrategieën bedenken die voorkomen dat ze ziek thuis komen te zitten? Gemaakt door Jan Stap en René Lamers en financieel ondersteund door het Leids Mediafonds.

Scrapper

Charlotte Regan First Feature Competition Nationale première

Na de dood van haar moeder blijft de twaalfjarige Georgie alleen achter in hun flat in London. Georgie redt zich prima, totdat haar vader, die ze nog nooit eerder heeft gezien, plots voor de deur staat. Dit quirky Britse debuut viel geheel terecht in de prijzen op het Sundance filmfestival.

Shayda

De Iraanse Shayda (Zar Amir Ebrahimi, Holy Spider) vlucht samen met haar dochtertje naar Australië. Hun vrijheid komt opnieuw in gevaar als Shayda’s gewelddadige echtgenoot weer opduikt… Iraans-Australische regisseur Noora Niasari baseerde het scenario van haar debuut op eigen ervaringen en dat zie én voel je.

Shortcomings

Randall Park Emerging: Selections Nationale première

Ben, een niet al te succesvolle filmmaker en –snob woont samen met zijn vriendin Miko in Berkley, Californië. Als Miko naar New York verhuist, vervolgt Ben wat hij dénkt te willen in het leven. Ga mee in zijn zoektocht in deze verfilming van Adrian Tomine’s gelijknamige graphic novel.

Simple comme Sylvain

Dat tegenpolen elkaar aantrekken is bekend. Maar zijn ze ook toekomstbestendig? Sophia komt uit een rijke familie, Sylvian uit een arbeidersfamilie. Cupido schiet raak als ze elkaar ontmoeten. Hun tegenstellingen zetten Sophia’s wereld op zijn kop in deze charmante, niet-clichéversie van een klassiek verhaal.

Sleep

Jason Yu Extraordinary: Selections Nationale première

Jij dacht dat een snurkende partner erg was? Na deze film praat je wel anders! Op Halloween draaien we eenmalig dit zinderende regiedebuut van de Koreaanse Jason Yu tijdens onze Halloween Double Feature-special. Met Jung Yu-mi (Train to Busan) en Lee Sun-kyun(Parasite).

Slow

Marija Kavtaradze Emerging: Selections Nationale première

Een danseres ontmoet een tolk gebarentaal en voelt gelijk een diepe connectie met hem. Een, je raadt het al, langzaam en intiem portret van liefde, relaties, (a)seksualiteit, en de manier waarop lichamen – door middel van dans en gebarentaal – soms boodschappen overdragen die niet in woorden kunnen worden uitgedrukt.

Sneak: Closing Film

We kunnen het zelf ook bijna niet geloven, maar zelfs aan de achttiende editie van LIFF komt een einde. De slotfilm is nog geheim, maar we kunnen wel alvast verklappen dat het een avond wordt die je niet snel meer vergeet!

Sometimes I Think About Dying

Rachel Lambert American Indie Competition Nationale première

Daisy Ridley speelt een introverte kantoormedewerker voor wie de eentonigheid van het kantoorleven soms wordt onderbroken door fantasieën over manieren waarop ze dood zou kunnen gaan. Wanneer Fran een aardige nieuwe collega ontmoet, kruipt ze langzaam een beetje uit haar schulp.

Spirit of Ecstasy

Héléna Klotz Emerging: Selections Nationale première

De Franse zangeres Pomme (Claire Pommet) maakt haar veelbelovende acteerdebuut als Jeanne: een non-binaire stagair in de harde wereld van de financiële sector, die buiten de professionele druk die zo’n positie met zich meebrengt ook nog te dealen heeft met slapeloosheid en een lastige thuissituatie.

Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Regisseur Anton Corbijn vertelt het verhaal van kunstenaarsduo Hipgnosis, dat legendarische album covers voor artiesten als Pink Floyd, Paul McCartney en AC/DC maakte. Plato Leiden geeft deze co-presentatie in de Nobel een extra dimensie en presenteert een stand met de iconische platen uit de documentaire.

Starring Jerry As Himself

Law Chen American Indie Competition Nationale première

Is het echt? Is het fictie? Het is simpelweg het verhaal van Jerry en zijn familie. Jerry (gespeeld door Jerry) is een Taiwanese immigrant, gepensioneerd en woonachtig in Florida, die op een dag een geheime missie ontvangt van de Chinese politie.

The Secret Garden

Agnieszka Holland Extraordinary: Selections

Waan je tussen de prachtige bloemen en exotische planten tijdens deze speciale vertoning in de Leidse Hortus Botanicus. Mary Lennox ontdekt een mysterieuze tuin, waar ze samen met haar bedlegerige neefje aan het troosteloze landhuis van haar oom kan ontsnappen.

16+

The Sweet East

Sean Price Williams American Indie Competition

Studente Lillian begint een verkenningstocht door de East Coast, die niet onderdoet voor Oz of Wonderland. Om de Wizard of Oz te quoten: “It’s not about where you go, it’s who you meet along the way.” Met Talia Ryder (Never Rarely Sometimes Always) en Jacob Elordi (Euphoria).

T

A Thousand and One

A.V. Rockwell American Indie Competition Nationale première

New York, jaren 90. De struggelende Inez (Teyana Taylor) neemt een radicaal besluit wanneer ze haar 6-jarige zoon uit de pleegzorg ontvoert. Samen bouwen ze een leven op, achtervolgd door hun geheim. Thema’s als armoede, ongelijkheid en ouderschap maken dit een terechte prijswinnaar tijdens het Sundance Film Festival.

Theater Camp

Molly Gordon, Nick Lieberman American Indie Competition

Als de oprichter van een theaterkamp in een coma belandt, is het aan de kampleiders om de organisatie in handen te nemen. Een hilarische komedie met opkomende sterren Molly Gordon (Shiva Baby), Ben Platt (Dear Evan Hansen) en Jimmy Tatro (American Vandal).

Toll

Carolina Markowicz Emerging: Selections

Suellen denkt haar zoon te kunnen ‘redden’ met een conversiekamp, maar gaat zelf over lijken om aan het geld te komen. De tegenstellingen tussen moeder en zoon worden cinematografisch uitzonderlijk weergegeven en regisseur Carolina Markowicz (Charcoal, ook te zien op LIFF!) verlegt opnieuw de lat voor Braziliaanse cinema.

V
16+

Valhalla Rising

Nicolas Winding Refn Extraordinary: Selections

Volg de epische reis van One-Eye (een als altijd sterke Mads Mikkelsen) die ontsnapt uit zijn bestaan als vechtslaaf en zich aansluit bij een groep vikingen op weg naar het niet-zo-beloofde land. Annemarieke Willemsen, conservator Middeleeuwen, leidt de film in.

Veni Vidi Vino

Film kijken en daar ongestraft wijn bij drinken? Eh, ja! Een proeverij van verschillende wijnen, elk begeleid door een speciaal geselecteerd fragment van een goed filmhuis, gerijpt op jarenlange LIFF-ervaring. Inclusief hapjes! Wegens succes verplaatst naar de Stadsgehoorzaal.

16+

Voor Niemand Wat Wils

Waarschuwing: ook dit jaar is VNWW op de één of andere manier in de programmering terecht gekomen. Crapmeisters Hans en Nils gaan weer een rariteitenprullenbak vol knullige, onsmakelijke, verbluffende, aanstootgevende en hilarische cinematische curiositeiten over U uitstorten. Veel sterkte.

Y

Yannick

Quentin Dupieux Bonkers! Competition

Tijdens een opvoering van de slechte komedie Le Cocu staat Yannick op uit het publiek. Ontevreden over de voorstelling pakt hij zijn pistool, wat resulteert in een bizarre gijzelingssituatie. Opnieuw een absurde komedie van regisseur Dupieux, die de verwachtingen van het publiek ten aanzien van kunst uitdaagt.

You Hurt My Feelings

Nicole Holofcener Independent: Selections

Julia Louis-Dreyfus schittert in deze nieuwe film van Nicole Holofcener (Enough Said, LIFF 2013) als een auteur die ontdekt dat haar echtgenoot (Tobias Menzies) achter haar rug om helemaal niet zo positief denkt over haar nieuwe boek als ze dacht. Pijnlijk!

Winkelwagen