Een volle bioscoopzaal tijden het LIFF.

Programma onderdelen

Ook dit jaar laat Leiden International Film Festival een prachtige selectie films zien die stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Premières van parels die nu nog niemand kent, indies waar we het nog jaren over gaan hebben, en prijswinnende publiekstrekkers van grote internationale festivals. We stellen onze programma’s graag aan je voor.

 class=

American Indie Competition

Origineel, authentiek en altijd bijzonder: American Indie is filmmaken zonder het grote geld van Hollywood. In dit programma zie je niet alleen de beste onafhankelijke Amerikaanse films, maar ook de sterren van de toekomst. Deze veelbelovende filmmakers staan aan het begin van hun carrière: vandaag in de American Indie Competition, morgen op het podium bij de Oscars.

 class=

First Feature Competition

In de First Feature Competition presenteren wij internationale filmmakers en hun eerste lange speelfilm. Deze debuutfilms komen uit álle hoeken van de wereld en bieden ons een kijkje in verschillende culturen en filmstijlen – en dat allemaal met de frisse blik van een nieuwe filmmaker. Ontdek opkomende talenten en jouw toekomstige favoriete filmmakers nu, op het Leiden International Film Festival.

 class=

Bonkers! Competition

De Bonkers! Competition is een wervelende trip langs innovatieve, vreemde en bovenaardse films die de grenzen van genres doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om heilige huisjes op een eerbiedwaardige manier kapot te trappen. Soms absurd, soms schokkend, maar altijd goed, of in ieder geval goed voor een stevige discussie achteraf. Ga mee het konijnenhol in en ervaar het filmfestival in zijn, laten we zeggen, puurste vorm. 

 class=

Independent: Selections

Films van gevestigde auteurs en onafhankelijke makers met hun eigen stijl. In het Independent: Selections programma zie je de nieuwste films van regisseurs die met hun authentieke stijl en visie hun plaats in de canon (en onze harten) al veroverd hebben. Dit zijn veelal voorpremières en Nederlandse premières van de films waar nog maanden over gesproken zal worden. En die kan jij dus gewoon nu al zien op LIFF!

 class=

Emerging: Selections

Ontdekkingen van over de hele wereld. In het Emerging: Selections programma vind je opvallende films van talentvolle en veelbelovende regisseurs, acteurs en actrices. Deze films zijn geproduceerd zonder Hollywoodbudget, maar mét een grote dosis passie en talent. Nieuwe verhalen, frisse perspectieven en authentieke, onafhankelijke stemmen: in dit programma ontdek je altijd iets nieuws en enerverends.

 class=

Extraordinary: Selections

Hoewel de rest van ons programma eigenlijk al enerverend genoeg is, hebben we óók nog een programmaonderdeel met bijzondere vertoningen en evenementen. De voorstellingen die zo speciaal zijn dat ze echt nergens anders tot hun recht komen, vind je natuurlijk onder het kopje Extraordinary: Selections. Denk aan: spannende locaties, gave activiteiten, live muziek, feestjes en nog veel meer!

 class=

Independent: Shorts

De Independent shorts zijn een viering van de beste verhalen van over de hele wereld. Het programma zoekt naar onafhankelijke stemmen die volledig zichzelf zijn. Deze films zijn verschrikkelijk gevarieerd, maar horen toch samen vanwege hun uitgesproken vertellingen.

 class=

Emerging: Shorts

De Emerging Shorts zijn meer gericht op opkomende filmmakers, zoals debuut filmmakers. We zijn op zoek naar frisse, jonge filmmakers die graag hun visies en ideeën met de wereld willen delen. Alle typen fictie verhalen zijn welkom, maar de voorkeur gaat uit naar verhalen die net een beetje anders zijn.

 class=

Extraordinary: Shorts

Extraordinary Shorts is een onmisbaar deel van het festival. Dit is de categorie voor de films die heel hoog of juist heel laag scoren bij het publiek: films die compleet “bonkers” zijn. Of ze nou absurd, schokkend of hilarisch zijn, ze laten het publiek achter met de gedachte: “Wat heb ik zojuist gekeken?”

 class=

LUX Film Prize

De drie beste Europese films van het jaar zijn door het Europees Parlement genomineerd voor de LUX-publieksprijs, waarmee het Europees Parlement de culturele diversiteit wil ondersteunen en Europese films aan een Europees publiek wil vertonen. De genomineerde films worden gratis vertoond op het LIFF, aangeboden door het Europees Parlement!

Winkelwagen