Een volle bioscoopzaal tijden het LIFF. class=

Algemene informatie

Wat is het Leiden International Film Festival?

11 dagen premières, speciale filmvertoningen, feestjes en meer: dat is het Leiden International Film Festival. Gestart in 2006 en tegenwoordig één van de belangrijkste festivals van Nederland. De 19e editie van het LIFF vindt plaats van 10 oktober tot en met 20 oktober 2024 en ook dit jaar kun je je verheugen op films van over de hele wereld, van Arthouse tot blockbuster en alles daar tussenin.

Al achttien jaar laat Leiden International Film Festival een prachtige selectie films zien die, al zeggen wij het zelf, stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Premières van parels die nu nog niemand kent, indies waar we het nog jaren over gaan hebben, en prijswinnende publiekstrekkers van grote internationale festivals.

De negentiendee editie van Leiden International Film Festival focust wederom op de drie pijlers waar het festival groot mee is geworden, elk met hun eigen competitie tijdens het festival:

  • Independent (onafhankelijke films, American Indie Competition);
  • Emerging (makers van de toekomst, First Feature Competition);
  • Extraordinary (buitengewoon bijzonder, Bonkers! Competition).

Dat is LIFF: de mooiste films (als eerste) vertonen in Nederland. En dat allemaal zonder daar al te ingewikkeld over te doen.

Independent

Films van gevestigde auteurs en onafhankelijke makers met hun eigen stijl. Voorpremières en festivalfavorieten.

American Indie Competition

Nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films komen samen in de American Indie Competition. Het zijn films zoals LIFF ze al jaren laat zien: vernieuwende films van jonge en innovatieve filmmakers. Op LIFF zetten zij hun eerste internationale stap, maar het zijn de grote namen van de toekomst.

JaarFilmRegisseur(s)
2023Starring Jerry as HimselfLaw Chen
2022VengeanceB. J. Novak
2021MassFran Kranz
2020NomadlandChloé Zhao
2019The Peanut Butter FalconTyler Nilson, Michael Schwartz
2018Leave No TraceDebra Granik
2017MenasheJoshua Z Weinstein
2016Burn Your MapsJordan Roberts
2015Me and Earl and the Dying GirlAlfonso Gomez-Rejon
2014WhiplashDamien Chazelle
2013Short Term 12Destin Cretton

Emerging

Ontdekkingen van over de hele wereld. Opkomende en opvallende films van talentvolle en veelbelovende regisseurs, acteurs en actrices.

First Feature Competition

In de First Feature Competition presenteren wij internationale filmmakers en hun eerste lange speelfilm. Ontdek je toekomstige favoriete filmmaker nu, op het Leiden International Film Festival.

JaarFilmRegisseur(s)
202320,000 Species of BeesEstibaliz Urresola Solaguren
2022Everybody Hates JohanHallvar Witzø
2021Death of a virgin, and the sin of not livingGeorge Peter Barbari

Extraordinary

Bij een filmfestival draait het vaak om meer dan alleen maar film kijken. De voorstellingen die zo speciaal zijn dat ze echt nergens anders tot hun recht komen, vind je natuurlijk onder het kopje Extraordinary: Selections.

Bonkers! Competition

Bonkers! is een wervelende trip langs innovatieve, vreemde en bovenaardse films die de grenzen van genres doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om heilige huisjes op een eerbiedwaardige manier kapot te trappen. Soms absurd, soms schokkend, maar altijd goed, of in ieder geval goed voor een discussie achteraf. Ga mee het konijnenhol in en ervaar het filmfestival in zijn, laten we zeggen, puurste vorm.

JaarFilmRegisseur(s)
2023Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal PersonAriane Louis-Seize
2022The MenuMark Mylod
2021Beyond the Infinite Two MinutesJunta Yamaguchi
2018Sorry to Bother YouBoots Riley

Pers

Neem gerust contact op bij vragen, interview-verzoeken of mogelijke samenwerking. Bekijk ook eens onze perspagina voor afbeeldingen, logo’s en accreditatie voor Leiden International Film Festival.

Awards

Alexander Mouret Award

Vernoemd naar de voormalig LIFF-directeur is de Alexander Mouret Award een jaarlijkse prijs voor een film die risico’s durft te nemen, gedreven is door interesse en niet gehinderd wordt door pretentie.

JaarFilmRegisseur(s)
2023Dream ScenarioKristoffer Borgli
2022How to Blow Up a PipelineDaniel Goldhaber
2021Ich Bin Dein MenschMaria Schrader

Jongerenjury Award

Sinds 2021 is de Jongerenjury onderdeel van LIFF. In deze jury komt jong talent en enthousiasme voor film samen. De jongerenjury voegt een nieuwe, frisse blik toe aan het filmfestival.

JaarFilmRegisseur(s)
2023Chronicles of A Wandering SaintTomás Gómez Bustillo
2022CloseLukas Dhont
2021Ninja BabyYngvild Sve Flikke

Publieksprijs

De titel zegt het al: de Publieksprijs wordt gewonnen door de film die het LIFF-publiek de hoogste score geeft. Ook jouw stem telt!

JaarFilmRegisseur(s)
2023RadicalChristopher Zalla
2022RoseNiels Arden Oplev
2021MaixabelIcíar Bollaín
2020SupernovaHarry McQueen
2019Hors NormesÉric Toledano en Olivier Nakache
2018Werk Ohne AutorFlorian Henckel von Donnersmarck
2017Vele hemels boven de zevendeJan Matthys
2016Toni ErdmannMaren Ade
2015Le Tout Nouveau TestamentJaco van Dormael
2014PrideMatthew Warchus
Bezoeker van LIFF Summer Special die samen Sunset Boulevard kijken bij een ondergaande zon. class=

Jaarprogrammering

Behalve in oktober en november is het LIFF de rest van het jaar ook overal in Leiden te vinden. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, als wij met de LIFF Summer Special openluchtvertoningen organiseren op de mooiste locaties in Leiden en de regio.

Educatie

LIFF biedt verschillende educatieprogramma’s aan gedurende het jaar voor basis- en voortgezet onderwijs. Bezoek LIFF met school tijdens het festival, boek een workshop of doe mee aan het Scholieren Film Festival!

Winkelwagen