Een volle bioscoopzaal tijden het LIFF. class=

Algemene informatie

Wat is het Leiden International Film Festival?

11 dagen premières, speciale filmvertoningen, feestjes en meer: dat is het Leiden International Film Festival. Gestart in 2006 en tegenwoordig één van de belangrijkste festivals van Nederland. De 18e editie van het LIFF vindt plaats van 26 oktober tot en met 5 november 2023 en ook dit jaar kun je je verheugen op films van over de hele wereld, van Arthouse tot blockbuster en alles daar tussenin.

Al zestien jaar laat Leiden International Film Festival een prachtige selectie films zien die, al zeggen wij het zelf, stuk voor stuk het ontdekken waard zijn. Premières van parels die nu nog niemand kent, indies waar we het nog jaren over gaan hebben, en prijswinnende publiekstrekkers van grote internationale festivals.

De achttiende editie van Leiden International Film Festival focust op de drie pijlers waar het festival groot mee is geworden, elk met hun eigen competitie tijdens het festival:

  • Independent (onafhankelijke films, American Indie Competition);
  • Emerging (makers van de toekomst, First Feature Competition);
  • Extraordinary (buitengewoon bijzonder, Bonkers! Competition).

Dat is LIFF: de mooiste films (als eerste) vertonen in Nederland. En dat allemaal zonder daar al te ingewikkeld over te doen.

Independent

Films van gevestigde auteurs en onafhankelijke makers met hun eigen stijl. Voorpremières en festivalfavorieten.

American Indie Competition

Nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films komen samen in de American Indie Competition. Het zijn films zoals LIFF ze al jaren laat zien: vernieuwende films van jonge en innovatieve filmmakers. Op LIFF zetten zij hun eerste internationale stap, maar het zijn de grote namen van de toekomst.

Jaar Film Regisseur(s)
2022 Vengeance B. J. Novak
2021 Mass Fran Kranz
2020 Nomadland Chloé Zhao
2019 The Peanut Butter Falcon Tyler Nilson, Michael Schwartz
2018 Leave No Trace Debra Granik
2017 Menashe Joshua Z Weinstein
2016 Burn Your Maps Jordan Roberts
2015 Me and Earl and the Dying Girl Alfonso Gomez-Rejon
2014 Whiplash Damien Chazelle
2013 Short Term 12 Destin Cretton

Emerging

Ontdekkingen van over de hele wereld. Opkomende en opvallende films van talentvolle en veelbelovende regisseurs, acteurs en actrices.

First Feature Competition

In de First Feature Competition presenteren wij internationale filmmakers en hun eerste lange speelfilm. Ontdek je toekomstige favoriete filmmaker nu, op het Leiden International Film Festival.

Jaar Film Regisseur(s)
2022 Everybody Hates Johan Hallvar Witzø
2021 Death of a virgin, and the sin of not living George Peter Barbari

Extraordinary

Bij een filmfestival draait het vaak om meer dan alleen maar film kijken. De voorstellingen die zo speciaal zijn dat ze echt nergens anders tot hun recht komen, vind je natuurlijk onder het kopje Extraordinary: Selections.

Bonkers! Competition

Bonkers! is een wervelende trip langs innovatieve, vreemde en bovenaardse films die de grenzen van genres doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om heilige huisjes op een eerbiedwaardige manier kapot te trappen. Soms absurd, soms schokkend, maar altijd goed, of in ieder geval goed voor een discussie achteraf. Ga mee het konijnenhol in en ervaar het filmfestival in zijn, laten we zeggen, puurste vorm.

Jaar Film Regisseur(s)
2022 The Menu Mark Mylod
2021 Beyond the Infinite Two Minutes Junta Yamaguchi
2018 Sorry to bother you Boots Riley

Pers

Neem gerust contact op bij vragen, interview-verzoeken of mogelijke samenwerking. Bekijk ook eens onze perspagina voor afbeeldingen, logo’s en accreditatie voor Leiden International Film Festival.

Awards

Alexander Mouret Award

Vernoemd naar de voormalig LIFF-directeur is de Alexander Mouret Award een jaarlijkse prijs voor een film die risico’s durft te nemen, gedreven is door interesse en niet gehinderd wordt door pretentie.

Jaar Film Regisseur(s)
2022 How to blow up a pipeline Daniel Goldhaber
2021 Ich Bin Dein Mensch Maria Schrader

Jongerenjury Award

Sinds 2021 is de Jongerenjury onderdeel van LIFF. In deze jury komt jong talent en enthousiasme voor film samen. De jongerenjury voegt een nieuwe, frisse blik toe aan het filmfestival.

Jaar Film Regisseur(s)
2022 Close Lukas Dhont
2021 Ninja Baby Yngvild Sve Flikke

Publieksprijs

De titel zegt het al: de Publieksprijs wordt gewonnen door de film die het LIFF-publiek de hoogste score geeft. Ook jouw stem telt!

Jaar Film Regisseur(s)
2022 Rose Niels Arden Oplev
2021 Maixabel Icíar Bollaín
2020 Supernova Harry McQueen
2019 Hors Normes Éric Toledano en Olivier Nakache
2018 Werk Ohne Autor Florian Henckel von Donnersmarck
2017 Vele hemels boven de zevende Jan Matthys
2016 Toni Erdmann Maren Ade
2015 Le Tout Nouveau Testament Jaco van Dormael
2014 Pride Matthew Warchus
Bezoeker van LIFF Summer Special die samen Sunset Boulevard kijken bij een ondergaande zon. class=

Jaarprogrammering

Behalve in oktober en november is het LIFF de rest van het jaar ook overal in Leiden te vinden. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, als wij met de LIFF Summer Special openluchtvertoningen organiseren op de mooiste locaties in Leiden en de regio.

Educatie

LIFF biedt verschillende educatieprogramma’s aan gedurende het jaar voor basis- en voortgezet onderwijs. Bezoek LIFF met school tijdens het festival, boek een workshop of doe mee aan het Scholieren Film Festival!