Educatie

Met school naar LIFF

Kom in het najaar met je leerlingen naar de 18e editie van LIFF!

LIFF biedt sinds 2022 schoolvoorstellingen aan tijdens het festival. Voor het basisonderwijs (groep 5, 6, 7 & 8) hebben we een speciaal ochtendprogramma op twee doordeweekse dagen.

Leerlingen krijgen films te zien die bijdragen aan hun persoonlijke en culturele ontwikkeling. Ze leren bewuster te kijken naar film, zodat hun filmervaring meer betekenis krijgt. De films worden aangeboden met nagesprekken in de zaal en gratis digitaal lesmateriaal voor in de klas.

Begin oktober wordt de filmselectie bekendgemaakt door onze programmeur Nick.

Praktische informatie

Data: dinsdag 31 oktober en woensdag 01 november 2023.
Tijd: 09:15 tot 10:15 uur.
Locatie: Trianon Theater, Leiden.
Tarief: Gratis in 2023.
Filmselectie: Na de zomer bekend.
Inschrijfperiode: 21 augustus tot en met 29 september 2023.

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Evita Hinneman: evita@liff.nl.

Gedurende het jaar

Behalve schoolvoorstellingen tijdens Leiden International Film Festival bieden we ook schoolprogramma’s aan gedurende het jaar: Scholieren Film Festival en workshops in samenwerking met BplusC.

Scholieren Filmfestival Leiden

LIFF is gedurende het gehele jaar actief op middelbare scholen met filmisch lesmateriaal, en met het Scholieren Filmfestival Leiden, een uniek project waarin wij zes Leidse scholen helpen hun eigen filmfestival te organiseren. Neem voor meer informatie contact op met Nick: nick@liff.nl.

Workshops

In samenwerking met BplusC organiseert LIFF verschillende workshops van 90 minuten.

Vrijwel alle films, series, reclames en tv-programma’s bestaan tegenwoordig uit talloze verschillende shots van enkele secondes die samen één geheel vormen. Maar af en toe zijn er scènes, filmpjes of zelfs hele films die in één onafgebroken stuk zijn opgenomen, en waarin alles die ene keer dus helemaal perfect moest zijn. Wat is de aantrekkingskracht van deze scènes en films, hoe blijven ze visueel interessant en nog belangrijker, wat voor gave one-take ideeën kunnen de leerlingen zelf bedenken? De One-take workshop van het LIFF mixt filmkennis en mediawijsheid met een praktische opdracht waarin de leerlingen snel met de opgedane kennis aan de slag kunnen. Aan het eind van de workshop zullen ze hun eigen one-take verhaal hebben gemaakt.

Iedereen die weleens een film heeft gezien weet hoe belangrijk de rol van geluid is. Niet alleen de muziek speelt een belangrijke rol, maar ook alle geluiden op de voor- én achtergrond. Van voetstappen tot toverspreuken, van geroezemoes tot een harde knal, ze zijn allemaal even onmisbaar voor de filmbeleving. Tijdens deze workshop nemen de leerlingen een kijkje achter de ‘schermen’ en gaan ze zelf geluiden maken bij een bestaande korte film. Ze leren niet alleen meer over de rol van geluid maar moeten ook creatief aan de slag gaan. Want hoe maak je het geluid van bijvoorbeeld een galopperend paard, of een explosie?

Film is een medium dat al sinds haar ontstaan mensen heeft betoverd en verwonderd. Tegenwoordig leven we in een beeldcultuur waarin enorm veel van onze informatie uit beelden komt. Films, tv-programma’s, reclames, social media: ze gebruiken allemaal technieken en trucs om hun verhaal zo effectief mogelijk te vertellen.

In de workshop Filmmagie en manipulatie nemen we een kijkje achter de schermen en leren we meer over de kracht van beeld. Van goocheltrucs en trickshots tot ‘fake news’ en beeldmanipulatie, de leerlingen gaan niet alleen aan de slag met het maken van hun eigen filmpje, maar leren tegelijk hoe films gemaakt worden en hoe ze zelf met beeld én de werkelijkheid kunnen spelen.