Een volle bioscoopzaal tijden het LIFF. class=

Eerste tien films bekend

Het volledige programma wordt 6 oktober bekend gemaakt, maar we geven je graag een kijkje in een deel van de selectie die we met veel liefde, aandacht en popcorn hebben uitgekozen.

 

 class=

LIFF 2023 Openingsfilm: Dream Scenario

De 18e editie van het Leiden International Film Festival zal op 26 oktober van start gaan in de Stadsgehoorzaal in Leiden met de Nederlandse première van Dream Scenario van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli (Sick of Myself, LIFF 2022). Deze film, waarin Nicolas Cage een professor speelt die opeens wereldberoemd is nadat hij onverklaarbaar in de dromen van ieder mens op aarde verschijnt, beleefde eerder deze maand zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival.

 class=

1. I Used To Be Funny

Sam (stand-up comedian en au pair die worstelt met PTSS) wordt geconfronteerd met de vermissing van een van haar vroegere oppaskinderen. Dit debuut van regisseur Ally Pankiw is grappig, hart verscheurend en biedt een verfrissend perspectief op trauma en herstel

 class=

2. Fremont

Deze indrukwekkende, prijswinnende film volgt Donya, die woont in het Californische Fremont. Terwijl haar verleden als tolk in Afghanistan ‘s nachts voor slapeloosheid zorgt, werkt Donya overdag in een gelukskoekjes fabriek. Ze besluit om een speciale boodschap de wereld in te sturen via de koekjes.

 class=

3. Hypnosen

Vlak voordat André (Herbert Nordrum; The Worst Person In The World) en Vera de buitenkans hebben om hun start-up te presenteren in een prestigieuze pitch-competitie bezoekt Vera een hypnotherapeut om van haar rookverslaving af te komen. De hypnose heeft echter onverwachte bijwerkingen. Een droge Zweedse satire met een gezonde dosis ongemakkelijkheid.

 class=

4. Femme

Jules, een Londense drag queen beter bekend als Aphrodite Banks, stopt met
optreden na een heftige homofobe aanval. Een tijdje later komt hij één van zijn aanvallers tegen in een homosauna: de ideale setup voor een wraakplan. Of toch niet?

 class=

5. Polite Society

Als student Rita hoort dat haar zus haar leven omgooit en verhuist naar het buitenland om te trouwen met een rijke man, zit er maar één ding op. Haar eigen carrière als stuntvrouw pauzeren en haar zus ontvoeren op haar eigen bruiloft, natuurlijk. Een must-see voor iedere RRR-fan!

 class=

6. Inside

Tijdens een kostbare inbraak raakt kunstdief Nemo (een als altijd fantastische Willem Dafoe) opgesloten in een hightech beveiligd penthouse. Volg de eenzame maanden waarin Nemo tot grote extremen gaat in zijn pogingen om te overleven en te ontsnappen uit deze prachtige luxe gevangenis.

Gift class=

7. Gift

Een bijzondere première: Japanse componiste Eiko Ishibashi (van de Oscargenomineerde soundtrack van Drive My Car) komt naar LIFF om live haar score te spelen bij Gift (Ryûsuke Hamaguchi), wat sowieso al een speciale film is als alternatieve cut van Hamaguchi’s Evil Does Not Exist.

 class=

8. Are You There God, It’s Me Margaret

Het leven is niet makkelijk wanneer je 11 jaar oud bent en je familie opeens van New York City naar de buitenwijken van New Jersey verhuist! Een fraaie coming-of-age film (gebaseerd op Judy Blumes bestseller roman) met prachtrollen voor Rachel McAdams, Kathy Bates en Benny Safdie.

 class=

9. You Hurt My Feelings

Julia Louis-Dreyfus (Veep, Seinfeld) schittert in deze nieuwe film van Nicole Holofcener (Enough Said, LIFF 2013) als een auteur die ontdekt dat haar echtgenoot achter haar rug om helemaal niet zo positief denkt over haar nieuwe boek als ze dacht. Pijnlijk!

 class=

10. Poor Things

Wat als je na je dood weer tot leven gewekt wordt door een uitzonderlijke wetenschapper (Willem Dafoe)? Het overkomt Bella Baxter (een meesterlijke Emma Stone) in deze nieuwe film van Yorgos Lanthimos (The Favourite, The Lobster, LIFF 2015), die natuurlijk als geen ander zo’n bizar scenario kan uitwerken.

Winkelwagen