Archief: LIFF Nieuws

Bij LIFF verkondigen wijzelf natuurlijk graag hoe fantastisch het Leiden International Film Festival is. Maar zo nu en dan praten anderen ook over LIFF! Lees en luister naar onderstaande interviews, filmtips en ongezouten meningen uit de krant, podcast en tv.

Nieuws 2022

Leidse animatieserie gaat op Leiden International Film Festival in wereldpremière

Omroep West | Het heeft de Leidse Junaid Chundrigar drie jaar van zijn leven gekost, maar vrijdagavond is het eindelijk zo ver. Dan gaat zijn animatieserie ‘Hideous Henk’, over de boze en lelijke chihuahua Henk, in première.

Bezoekersaantal Leiden International Film Festival (LIFF) terug op oude niveau: ’We waren vooraf best zenuwachtig

Leidsch Dagblad | Het bezoekersaantal van het Leiden International Film Festival (LIFF) overtreft de verwachtingen van de organisatoren. Er komen tot nu toe meer bezoekers dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

We stuurden Myriam en Karim op date naar de openingsfilm van LIFF: ‘Het was echt alsof we filmsterren waren.’

Cineville | Omdat we ons geloof in de liefde nooit – nooit!! – zullen opgeven, stuurden we Cinevillers Myriam en Karim op een blind filmdate naar de feestelijke openingsavond van het Leiden International Film Festival. En dit keer pakten we extra goed uit, hopend op onze eerste succesvolle match in tijden.

Misdaad is niet wat het lijkt

In de bioscoop | Deel 3 – American Indies. Het interessante van films die buiten de gangbare paden van Hollywood worden vervaardigd, is dat ze meestal minder voorspelbaar zijn. Onafhankelijke films kennen geen producenten of studio’s die de makers in hun nek hijgen met algoritmes om de massa te behagen. Onafhankelijke regisseurs moeten weliswaar de kosten zelf bij elkaar schrapen, maar genieten volop vrijheid om zich creatief te uiten.

Everybody Hates Johan (2022) – Film Recensie

SebKijk! | Everybody Hates Johan is een ontroerende, dynamische en explosieve komediefilm. Naar mijn mening kan de film ook beschreven worden als een donkere tragikomedie film dat het leven van buitenbeentjes en eenlingen eert.

LIFF geopend in Stadsgehoorzaal: 'Bam, je gaat meteen beginnen'

Sleutelstad | In de Stadsgehoorzaal was donderdagavond de opening van het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF). In een volle zaal gevuld met smokings en galajurken werd gekeken naar de openingsfilm ‘The Banshees of Inicherin’.

Lights, camera, action: The Leiden International Film Festival is back in 2022!

DutchReview | Grab some hot, buttery popcorn and your favourite slushie, because the Leiden International Film Festival is officially back from November 3 to 13!

LIFF-directeur Ratna Lachmansingh: ‘Ik heb zoveel lol gehaald uit mijn scriptie’

Universiteit Leiden | Als student schreef Ratna Lachmansingh haar scriptie over horrorfilms. Nu is ze directeur van Leiden International Film Festival.

Kijken naar de wereld

In de bioscoop | Deel 2 – Fantasie. Fantasie is soms nodig om de wereld beter te kunnen begrijpen. Dat lukt de ene filmmaker beter dan de andere. Vier fantasiefilms tegen alledaagse beslommeringen.

Leiden International Film Festival van start

Nederlands Dagblad | De zeventiende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF) is donderdag van start gegaan. Het festival loopt van 3 tot 13 november en vertoont zo’n negentig films. Variërend van Amerikaanse filmhuistitels tot Indiase blockbusters. Naast nieuwe films die op het festival hun Nederlandse première krijgen, worden ook klassieke films vertoond.

Over kleermakers en dochters

In de bioscoop | Deel 1: Drama. Het Leiden International Film Festival (LIFF) van 3 tot en met 13 november kent een sterk programma met veel Nederlandse premières en debuterende filmmakers. We trappen onze reeks verslagen af met vier drama’s die dik de moeite waard zijn.

Het Leiden International Film Festival onderscheidt zich met kleine, dwarse producties

De Volkskrant | Het LIFF heeft een mooi programma te bieden, met voorpremières van films die nog in de bioscoop komen, maar ook een sectie (‘Bonkers!’) voor alles wat afwijkt van de norm.

Regisseur van radicale klimaatthriller wil sabotage bespreekbaar maken

Nu.nl | De film How to Blow Up a Pipeline doet vrij letterlijk wat de titel belooft. Het is een spannende klimaatthriller, maar laat ook in detail zien hoe saboteurs te werk gaan. Regisseur Daniel Goldhaber wil een discussie over radicale klimaatactie op gang brengen: “De klimaatbeweging moet nadenken over welke tactieken nodig zullen zijn.”

How to Blow Up a Pipeline: Hoe ver kun je gaan als klimaatactivist?

VPRO | Tijdens het Leiden International Film Festival draait dit jaar How to Blow Up a Pipeline, een film over een groep jonge klimaatactivisten. VPRO Cinema sprak met regisseur en producent Daniel Goldhaber: ‘Wat de personages in de film doen, zou ik zelf nooit durven.’

Existentiële thema’s en steracteurs

Filmkrant | Als blikvanger van het Leiden International Film Festival geeft de American Indie Competitie jaarlijks inzicht in de staat van Amerika. Dit jaar vallen twee dingen op: existentiële thema’s die (soms) in een luchtig jasje worden gestoken en bekende acteurs die een nieuwe kant van zichzelf laten zien.

Focus: Leiden International Film Festival 2022

Filmkrant | Verander nooit de formule van een succesvol festival. Bij het Leiden International Film Festival (LIFF) begrijpt men dat uitstekend. Ook de zeventiende editie steunt op drie competities: van Amerikaanse onafhankelijke films, internationale speelfilmdebuten en eigenzinnige films die in geen enkel hokje passen.

Première alarm: Nieuwe film met Harry Styles binnenkort te zien in Leiden.

Linda Meiden | Dat Harry Styles naast zingen ook kan acteren weten we sinds zijn rol in ‘Dunkirk’ en ‘Don’t Worry Darling’. Gelukkig heeft de zanger niet stilgezeten, want er staat alweer een nieuwe film klaar. Met de film My Policeman is hij binnenkort op het witte doek in Leiden te zien.

Op de vijfde rij... in de wereld van scamfestivals

VPRO | In de eerste aflevering gaat Cesar op zoek naar een Nederlandse filmmaker die ooit een onzinprijs won. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan: niet iedereen staat te te springen om te vertellen over deze schimmige wereld. – Mét festivaldirecteur Ratna Lachmansingh.

Dit kun je verwachten op het Leiden International Film Festival 2022

Nu.nl | Honderd bijzondere films in elf dagen. Dat is het Leiden International Film Festival 2022. Van 3 tot en met 13 november worden de bioscopen en allerhande andere zalen in Leiden weer overgenomen door dit ondertussen internationaal vermaarde festival.

Harry Styles in november te bewonderen in Leiden

TV West | Dat beroemdheid Harry Styles niet alleen zanger, maar ook filmacteur is, weten we sinds de kaskraker Dunkirk. Speelt de singer-songwriter en voormalig boybandlid van One Direction daarin ‘slechts’ een bijrolletje, in de nieuwe film My Policeman is een hoofdrol voor hem weggelegd.

Festival of fiasco?

VPRO | De podcastserie ‘Op de vijfde rij’ duikt in de wereld van ‘onzinfilmfestivals’, waarvan vooral jonge filmmakers het slachtoffer kunnen worden. Presentator Cesar Majorana: “Deze zaak maakt mij behoorlijk woedend.”

Deadstream (2022) – Film Recensie

SebKijk! | Deadstream is voor een lowbudget found footage horror komediefilm verrassend angstaanjagend en hilarisch. De film bevat een sterke balans tussen gruwelijke horror en grappige satire.

LIFF bij Cultuur071

Sleutelstad | Beluister het interview met programmeur Nick Hortensius en interim directeur Evert de Vries door Sleutelstad!

Maand van het graf van Toetanchamon

Uitvaart.nl | Het Leiden International Film Festival vertoont twee films in het museum en er is een Toetanchamon-cursusaanbod van Vrije Academie.

LIFF gaat volgende week van start met The Banshees of Inisherin

Sleutelstad | De zeventiende editie van het Leiden International Fimfestival (LIFF) gaat volgende week van start. Van 3 november tot 11 november zijn er in alle bioscopen in de stad bijzondere vertoningen te zien. De openingsfilm is The Banshees of Inisherin, geregisseerd door Martin McDonagh.

Maand van Toetanchamon in Rijksmuseum van Oudheden

Leidsch Dagblad | Tijdens het Leiden International Film Festival draaien op woensdag 9 en donderdag 10 november de films ’The Mummy’ en ’Tutankhamun, the last exhibition’ in het museum.

Leiden International Film Festival komt eraan: dit moet je weten

In de buurt | Filmliefhebbers, bingewatchers en biosbazen van Leiden opgelet! Het Leiden International Film Festival staat weer voor de deur. Wij zetten de belangrijkste info voor je op een rij.

Wie Johan heet, mag van het LIFF gratis naar 'Everybody Hates Johan'

Mare | Van Dracula tot aan lager wal geraakte superhelden: op het Leiden International Film Festival (LIFF) is alles te zien. En behalve in de bios kun je ook in de Hortus of het museum meekijken.

#27 - De nieuwe Coen Verbraak

Mediameiden | Steeds meer BN’ers hebben zelfspot. Diederik Jekel vroeg zijn vriendin op uiterst ludieke wijze ten huwelijk. Fons Hendriks heeft een opvallende anti-kater tip. Theo Hiddema blijft ons achtervolgen: hij werd voor de derde keer op een rij gesignaleerd door ons meidenleger.

Zeventiende editie van Leidse filmfestival biedt meer dan honderd verschillende films

Leidsch Dagblad | De Leidse bioscopen staan elf dagen lang in het teken van het jaarlijks terugkerende festival. De meer dan honderd films worden meestal meer dan één keer gedraaid. Er staan in totaal zo’n driehonderd filmvertoningen op het programma.

Nieuws 2021

'Maixabel' meest gewaardeerd op Leids filmfestival

Leidsch Dagblad | De film ’Maixabel’ is de winnaar geworden van het Leiden International Film Festival (LIFF). Van alle films kreeg deze de hoogste waardering van het publiek. Op een schaal van 1 tot en met 5 gaven bezoekers de film ’Maixabel’ gemiddeld het cijfer 4,62. Vlak daarachter eindigden de films ’Mass’ en ’Riders of justice’, die allebei een waardering van 4,57 kregen.

Must see films op het LIFF!

Downtime Chronicles | Het Leiden International Film Festival is weer in volle gang! Uw trouwe redacteur Tom Breedveld (tevens onderdeel van het LIFF PR-team) heeft 5 films uitgekozen die een must-see zijn, waaronder The Electrical Life of Louis Wain en Last Night in Soho. Kom naar het festival en geniet nog t/m 7 november!

Elf dagen premières

TV Krant | Donderdag gaat de zestiende editie van het Leiden International Film Festival (LIFF) van start. Elf dagen lang staat Leiden bol van ruim honderd nieuwe titels, waaronder een flink deel Amerikaanse ‘independents’.

LVCK in Première op LIFF

Sleutelstad | Vorig jaar vierde de LCKV haar honderdste verjaardag. Helaas konden alle kampen dat jaar niet doorgaan door corona. Maar dit jaar wordt het jubileum toch gevierd met een aantal evenementen, en gisteren is op het LIFF een documentaire over het 100-jarig bestaan in première gegaan.

Interview Ratna Lachmansingh

Titty Mag | Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan, én moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Ratna Lachmansingh van het Leiden International Film Festival (LIFF).

Gouden speld voor Mouret

Sleutelstad | Door de impact van het Leiden International Film festival op de stad en de wijze waarop Alexander Mouret hieraan heeft bijgedragen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om hem de Gouden Speld van de stad Leiden toe te kennen.

Alexander Mouret zwaait af als directeur van Leids filmfestival

Leidsch Dagblad | Alexander Mouret zwaait af als directeur van Leids filmfestival: “De tijd dat we echt moesten bedelen om films is wel voorbij”. Het Leiden International Film Festival (LIFF) begint vanavond aan zijn zestiende editie. Voor Alexander Mouret zijn laatste festival als directeur.

In Libanon is ‘de eerste keer’ taboe, dus kwam er een film

Mare | In Libanon is het lastig om over seks te praten. De film Death of a Virgin and the Sin of Not Living, te zien op het Leiden International Film Festival, wil het bespreekbaar maken, zegt producer Christelle Younes. “Het voelde als een plicht om dit te maken.”

Busan International Film Festival, K-content (en LIFF)

Cineville | LIFF-programmeur Cedric Muyres is te gast in de Cineville podcast. Luister wat hij te vertellen heeft.

Drie niet te missen films op het Leiden International Film Festival

VPRO Cinema | De redactie van VPRO Cinema bekeek een deel van het aanbod en tipt drie bijzondere films (die geen reguliere bioscooprelease in Nederland krijgen): Beyond the Infinite Two Minutes, Death of a Virgin, and the Sin of Not Living en Mass.

Drie Leidse producties gaan in première op het Leiden International Film Festival

Leidsch Dagblad | Het Leiden International Film Festival is niet echt een podium voor documentaires. Maar als die van Leidse bodem is, maakt het festival graag een uitzondering.

Milou in gesprek met Ratna Lachmansingh

Miss Podcast | Ze zit al jaaaren in de organisatie van het Leiden International Film Festival (in het vervolg LIFF), en wordt binnenkort directeur. Nostalgie? Dat is voor haar het geluid van een videoband in de recorder. En wie op ‘play’ klikt belandt in een wereld van filmfragmenten, -trailers en -muziek.

Openingsavond LIFF met Gouden Speld voor Mouret

Leidsch Dagblad | Het Leiden International Film Festival (LIFF) opende donderdagavond met ‘Ich Bin Dein Mensch’ van regisseur Maria Schrader. Publiek kwam in gala naar de feestelijke openingsavond in de Stadsgehoorzaal, scheidend directeur Alexander Mouret kreeg een Gouden Spel van de stad Leiden overhandigd.

De curieuze carrière van Nicolas Cage

VPRO Cinema | In het sterke indiedrama Pig speelt Nicolas Cage een verrassend ingetogen rol. Een verademing na de vele pulpfilms waarin hij de laatste jaren te zien was. Hoe komt de acteur toch aan zo’n grillige carrière?

6 tips van 'in de buurt'

In de buurt | Eindelijk! Na een jaar afwezigheid is dit jaar weer het Leiden International Film Festival van donderdag 28 oktober tot en met 7 november. Dat betekent dat we elf dagen vol premières, speciale filmvertoningen, thema-avonden en feestjes tegemoet gaan. We zetten zes dingen die jij tijdens LIFF niet wil missen op een rijtje.

Van wildlife tot bergen: bekijk bijzondere films van over de hele wereld

DagjeWeg | De dagen worden korter, tijd om weer eens te genieten van een heerlijk filmpje in de warmte van een bioscoopzaal. Ook dit najaar staan er weer heel veel bijzondere en verrassende filmfestivals op de rol. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Films bingen als vanouds tijdens Paff en Liff

Holland Filmnieuws | Het kan weer: fysiek filmfestivals bezoeken om daar met z’n allen in een echte bioszaal van een breed filmaanbod te genieten. In november kan dat uitgebreid op het IDFA, maar wie alvast warm wil lopen op wat kleinere festivals kan vanaf 28 oktober terecht op zowel het Parool Film Fest als op het Leiden International Film Festival.

LIFF opent voor het eerst met niet-Engelstalige film

Sleutelstad | Het Leiden International Film Festival (LIFF) opent op 28 oktober zijn zestiende editie met ‘Ich Bin Dein Mensch’ van regisseur Maria Schrader. Het is voor het eerst dat het elf-daagse festival wordt ingeluid met een niet-Engelstalige film. Met de vertoning van de film van regisseur Maria Schrader in de Stadsgehoorzaal beleeft het ook de Nederlandse première.

Winkelwagen