zaterdag 30 oktober

Nowhere Special

Panorama
11:00 - 12:36 Trianon 1

Als 35-jarige glazenwasser en alleenstaande vader John (James Norton) hoort dat hij ongeneeslijk ziek is, wijt hij zijn laatste maanden aan het vinden van een nieuw thuis voor zijn 4-jarige zoontje Michael (Daniel Lamont), vastbesloten om ‘de dood’ zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Our Ladies

Panorama
11:00 - 12:46 Trianon 3

In het Schotland van de jaren 90 krijgt een groep katholieke schoolmeisjes de kans om naar Edinburgh te gaan voor een koorwedstrijd. Ze zijn alleen weinig geïnteresseerd in de wedstrijd en meer in het nachtleven, in deze heerlijke coming-of-age film.

BIJNA UITVERKOCHT

Het kind of de rekening?

Specials
11:00 - 13:24 Kijkhuis 2

​​Wat is goede jeugdhulp? En hoe organiseer je jeugdhulp op school? En wat als je niet naar school kunt? De gemeente wil meer grip. Maar wordt de hulp daar beter van? Een indringende documentaire over jeugdzorg in de Leidse regio.

Les Héroïques

First Feature Competition
11:15 - 12:54 Trianon 2

Ex-verslaafde Michel wil maar niet opgroeien en hangt de hele dag rond met zijn oudste zoon, dromend over motoren. Maar nu wordt hij gedwongen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn zieke vader en zijn pasgeboren kind en worstelt om niet dezelfde fouten als vroeger te maken.

Hive

First Feature Competition
11:30 - 12:54 Kijkhuis 1

Sinds de oorlog in Kosovo wordt Fahrije’s man vermist. Om haar kinderen te kunnen onderhouden, start ze een eigen bedrijfje en inspireert daarmee andere vrouwen tot meer zelfstandigheid. Terwijl ze vecht tegen de patriarchale maatschappij wordt ze voor een cruciale beslissing gesteld.

Les méchants

Bonkers!
11:30 - 12:49 Lido 3

Patrick en Sebastien hebben de slechtste dag van hun leven. Binnen een paar uur worden ze de meest gezochte schurken in Frankrijk omdat een sensatiebeluste tv-presentatrice nepnieuws over hen verspreidt.

Apples: Limited Edition

Specials
13:15 - 15:16 Trianon 3

LIFF Limited Editions zijn speciale vertoningen van een aantal van de films uit ons programma. Eenmalige ervaringen, speciaal gekoppeld aan de film door een gastkunstenaar. De Limited Edition van Apples zal verzorgd worden door het Leidse kunstenaarscollectief Roem.

Vengeance Is Mine, All Others Pay Cash

Bonkers!
13:45 - 15:39 Lido 3

Straatvechter Ajo is nergens bang voor behalve voor zijn eigen impotentie. Hij vecht tegen Iteung en wordt verliefd op haar. Deze 16mm-retro-80s-actie-homage is gemaakt door de Indonesische Quentin Tarantino voor een filmfestivalpubliek dat houdt van low budget-actiespektakel.

The Sacred Spirit

Panorama
13:45 - 15:22 Trianon 2

Julio is dood. Verschrikkelijk nieuws voor Ovni-Levante, de ufologievereniging die hij leidde. De dood raakt een van de leden, José Manuel, bijzonder hard. Julio en hij werkten aan een geheim project dat de menselijke toekomst compleet op zijn kop zou kunnen zetten, dat José nu alleen moet uitvoeren.

Gagarine

First Feature Competition
13:45 - 15:23 Kijkhuis 1

De 16-jarige ruimtevaartliefhebber Youri sluit zich aan bij het verzet als de sociale woonwijk waarin hij woont, Gagarine, dreigt te worden gesloopt in dit sprookjesachtige drama gebaseerd op de echte sloop van Cité Gagarine in 2019.

The Red Turtle x Remy van Kesteren

Specials
14:00 - 15:20 Trianon 1

Een prachtige kruisbestuiving tussen een van de beste animatiefilms uit de recente geschiedenis en een van Nederlands tofste artiesten. Harpist en multitalent Remy van Kesteren componeerde een volledige nieuwe score bij The Red Turtle, die tijdens het LIFF live ten gehore gebracht zal worden.

Any Day Now

Nordic Watching
14:15 - 15:37 Kijkhuis 2

Een sympathieke blik op het leven van vluchtelingen in afwachting van een besluit over hun verblijfsstatus in regenachtig Finland. De 13-jarige Iraanse Ramin navigeert dapper tussen huiswerk, vriendschap en verliefdheid, in de wetenschap dat hij elk moment gedwongen kan worden het land te verlaten.

Wakkere Wegwerpers: de strijd met het bedrijfsleven

Science & Cinema
15:45 - 16:45 Trianon 3

Met zijn peddel gaat de Plastic Soup Surfer de strijd aan met het machtige bedrijfsleven. Zijn 550 kilometer expeditie is tevens een ultimatum voor de plastic-verpakkers. Een verhaal over hoe je als eenling verschil kan maken.

Sisters with Transistors (i.s.m. EYES WIDE SHUT & Maxi Radio)

Specials
16:00 - 17:26 Wibar

op De Leidse organisaties EYES WIDE SHUT, Maxi Radio en Leiden International Film Festival slaan dit jaar de handen ineen! De avond begint met de tweede Nederlandse vertoning van een van de meest inspirerende muziekdocumentaries van de afgelopen jaren, 'Sisters with Transistors' van Lisa Rovner. Na de vertoning op 30 oktober duiken we de avond in met een concert en DJ-sets, een zorgvuldig samengestelde line-up met uitzonderlijke muzikanten en artiesten. 

The Souvenir: Part II

16:15 - 18:01 Kijkhuis 1

Filmstudente Julie (Honor Swinton Byrne - net zo fantastisch als haar film- en echte moeder Tilda Swinton) gebruikt ervaringen uit haar getroebleerde relatie met de charismatische, manipulatieve Anthony voor haar afstudeerfilm. Ook los van deel I is The Souvenir II prachtig, vol warmte en mooie observaties.

Jockey

American Indie Competition
16:15 - 17:51 Trianon 2

Het leven als jockey heeft zijn sporen nagelaten op het lichaam van Jackson. Hij hoopt met een nieuw racepaard nog één keer kampioen te kunnen worden. Dan staat plotseling de jonge ruiter Gabriel voor zijn deur, die beweert dat hij Jackson’s zoon is. De verwezenlijking van zijn droom lijkt hierdoor verder weg dan ooit.

The French Dispatch

Panorama
16:30 - 18:18 Trianon 1

Wes Andersons’ The French Dispatch volgt de redactie, journalisten en verhalen uit de laatste editie van dit gelijknamige tijdschrift (losjes gebaseerd op ‘The New Yorker’). Absurdistisch en komisch, zoals we van Anderson gewend zijn, is dit een filmcollage met een absolute sterrencast.

BONKERS! Shorts

Shorts
16:30 - 17:38 Lido 3

BONKERS! Shorts is terug en heftiger dan ooit. Logica is nergens voor nodig. Het is tijd om je helemaal onder te dompelen in absurde, hilarische, schokkende shorts! Waag het, en niets zal ooit meer hetzelfde zijn.

One Second

Panorama
16:45 - 18:29 Kijkhuis 2

Een filmliefhebber die tijdens de Culturele Revolutie vastzit in een boerengevangenis krijgt een relatie met een dakloze zwerfster. Deze langverwachte nieuwe film van Zhang Yimou, bekend van kleurrijke meesterwerken als Raise the Red Lantern en House of Flying Daggers, werd genomineerd voor de Gouden Beer in Berlijn.

Beyond the Infinite Two Minutes

Bonkers!
17:15 - 18:25 Trianon 3

Wat zou jij doen als je twee minuten in de toekomst en twee minuten in het verleden zou kunnen kijken? Kato ontdekt dat hij precies dat kan, via het beveiligingssysteem van het café waar hij werkt. Een slimme, grappige en originele sciencefiction-komedie, met een hoog tempo en in één lange opname gemaakt.

Next Door

Panorama
18:45 - 20:17 Trianon 2

Gevierd acteur Daniel, klaar voor een auditie in een superheldenfilm, stapt een bar binnen. Daar vindt hij Bruno, die lang op deze gelegenheid heeft gewacht – om wraak te nemen. Next Door is het rake regiedebuut van Daniel Brühl, een tragikomedie vol zelfspot en messcherpe dialogen.

Death of a Virgin, and the Sin of Not Living

First Feature Competition
18:45 - 20:27 Kijkhuis 1

De Libanese Etienne wordt door zijn vrienden voor het eerst meegenomen naar een sekswerker, in een poging om écht volwassen te worden. Door allerlei onverwachte gebeurtenissen leert Etienne echter meer over zichzelf dan over de volwassen wereld.

Spencer

Panorama
19:00 - 20:51 Trianon 1

Kristen Stewart is de ster in dit beklemmende drama van Pablo Larraín, waarin prinses Diana tijdens een tumultueuze kerstviering een belangrijk keerpunt bereikt. Een beklemmend portret van een kwetsbare vrouw, strijdend tegen haar eigen demonen en de druk van buitenaf.

Wild Men

Nordic Watching
19:15 - 20:59 Kijkhuis 2

Filmmaker Thomas Daneskov weet een originele zwarte komedie neer te zetten vol met prachtige kleurrijke personages en ingenieuze scènes. Wild Men volgt Martin terwijl hij worstelt met zijn mannelijkheid door als een Neanderthaler te gaan leven, en de film verrast met elke nieuwe en bizarre, wending.

Zola

American Indie Competition
19:15 - 20:41 Trianon 3

“y’all wanna hear a story about why me and this bitch here fell out? It’s kinda long but full of suspense...” Deze tweet uit 2015 maakte Zola de eerste film gebaseerd op een twitter-thread. Een kleurrijk, fris, steeds verder uit de hand lopend verhaal van twee strippers in Florida.  

Nicolas Cage Marathon

Specials
19:15 - 00:28 Lido 3

Drie jaar geleden was the man, the myth, the legendarische acteur Nicolas Cage gastprogrammeur van zijn eigen marathon op het Leiden International Film Festival. Dat herhalen we dit jaar maar wat graag met zijn drie 2021-films: Willy’s Wonderland, Prisoner of the Ghostland, en het bejubelde Pig.

Luzzu

First Feature Competition
21:15 - 22:49 Trianon 2

Een luzzu is een traditionele Maltese houten vissersboot. Jesmark heeft de zijne geërfd van zijn vader. Terwijl hij zelf net vader geworden is, probeert hij als zelfstandige visser te overleven en raakt zo betrokken bij illegale visvangst. Een authentiek drama over armoede, tradities en menselijke waardigheid.

The Lost Daughter

American Indie Competition
21:15 - 23:16 Kijkhuis 1

In dit indrukwekkende debuut van Maggie Gyllenhaal wordt hoogleraar Leda (een geweldige Olivia Colman) op vakantie aan zee geconfronteerd met haar verleden, door een ontmoeting met Nina (Dakota Johnson) en haar dochter. The Lost Daughter viel in de prijzen op het filmfestival van Venetië.

The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic

Nordic Watching
21:30 - 22:52 Trianon 3

Ondanks zijn blindheid en het feit dat hij vanwege zijn MS in een rolstoel zit, besluit Jaakko zijn geliefde Sirpa voor het eerst op te gaan zoeken. Hij hoeft tijdens zijn tocht immers slechts op vijf vreemden te vertrouwen. Dat moet wel goedkomen, toch?

Last Night in Soho

Panorama
21:45 - 23:41 Trianon 1

Een jonge vrouw met een passie voor mode belandt op mysterieuze wijze in het Londen van de jaren zestig. Daar ontmoet ze haar idool, een adembenemende zangeres. Wat start als ultieme droom wordt al snel een psychologische nachtmerrie in deze langverwachte nieuwe film van Edgar Wright (Baby Driver, Hot Fuzz).

Les Olympiades

Panorama
21:45 - 23:30 Kijkhuis 2

Parijs, 13de arrondissement, wijk van Les Olympiades. Emilie zoekt een huisgenoot en ontmoet Camille. Dan komt Nora tussenbeide. Drie jonge vrouwen en een man. Ze zijn vrienden, soms geliefden en vaak beiden in dit fijne drama van Gouden Palm-winnaar Jacques Audiard (Un Prophète).

Jongerenjury tijdens het LIFF!


Meer informatieMeer informatie

ONEINDIG VEEL NICOLAS CAGE


marathonmarathon

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Inschrijven Inschrijven