Educatie

In een tijd waarin we steeds meer informatie tot ons krijgen via beeld zijn beeldtaal, mediawijsheid en film steeds belangrijker geworden. Als filmfestival vindt LIFF het belangrijk om niet alleen de beste films vanuit heel de wereld te vertonen aan een groot en divers publiek, maar ook verdieping en filmeducatie aan te bieden aan jong en oud. 

Scholieren

Speciaal voor een jonger publiek worden er al sinds de eerste editie van het festival scholierenvertoningen georganiseerd om jongeren in aanraking te laten komen met een (vaak) nieuw soort film en de unieke ervaring die een filmfestival met zich meebrengt.

Naast het educatieve aanbod tijdens het festival biedt LIFF een educatief platform aan dat het hele jaar door actief is met onder andere gastlessen, workshops, lessenseries en filmvertoningen.

Scholieren Filmfestival

Ook het Scholieren Filmfestival, een concept waar leerlingen zelf een filmfestival organiseren voor hun medeleerlingen, is ontstaan vanuit het educatieve platform van het LIFF.

Van het filmprogramma tot PR, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s, bij het organiseren van een festival komen zo veel verschillende dingen kijken dat elke leerling zijn eigen specifieke talent of interesse in kan zetten voor het geheel. Uiteindelijk vindt het festival natuurlijk plaats in een bioscoop of theater in de buurt, en zijn de medeleerlingen de bezoekers.

Extra informatie over het scholierenfilmfestival is te vinden op www.scholierenfilmfestival.nl. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden op jouw school? Neem dan contact op met nick@liff.nl of info@scholierenfilmfestival.nl

Verdieping

LIFF laat je met een nieuwe blik naar films kijken met introducties van wetenschappers, Q&A's van regisseurs en gesprekken met verhalenvertellers. Met de verdieping voor, na en rondom film maak je kennis met filmtechnieken en relevante maatschappelijke kwesties die naar voren worden gebracht met behulp van de film.

LIFFingroom

In 2020 heeft LIFF de LIFFingroom geïntroduceerd. De plek voor verdiepende gesprekken, verhitte discussies en inspirerende masterclasses. In de LIFFingroom gingen de moderators van Het Collectief in gesprek met verschillende sprekers tijdens het festival. Benieuwd wie dit waren? Kijk hier de LIFF Talks terug.

LIFF Masterclass

In de masterclasses over preproductie, productie en post-productie vertellen verschillende filmmakers over het maken van een film. Hoe bedenk je een concept, hoe bepaal je de kleuren en wat zijn de beste hoeken om vanuit te filmen? Bekijk de masterclasses met onder andere Emma Lesuis, Malu Janssen en Sven Peetoom hier terug. 

Jongerenjury

Dit jaar slaat LIFF voor het eerst de handen ineen met de Jongerenambassadeurs. Met deze jongeren gaan we onderzoeken hoe het LIFF een jongerenjury kan opzetten, die kritisch en met een frisse blik het filmprogramma bekijkt.