American Indie Competition

Origineel, authentiek en altijd bijzonder. American indie is filmmaken zonder het grote geld van Hollywood. In dit programma zie je niet alleen de beste onafhankelijke Amerikaanse films, maar ook de sterren van de toekomst. De makers zijn talentvol, veelbelovend en staan aan het begin van hun carrière. Vandaag in de American Indie Competition, morgen op het podium bij de Oscars. Maar wij weten hoe ze begonnen zijn: als filmmakers die dingen nou net even ánders willen doen - en dat blijf je terugzien.

First Feature Competition

Leiden is altijd al een festival geweest waar nieuwe talenten ontdekt worden. In de American Indie Competition al jaren de filmmakers centraal die aan de vooravond van een grootse toekomst staan. En vanaf dit jaar gaan we hetzelfde doen voor de rest van de wereld. In de First Feature Competition presenteren wij internationale filmmakers en hun eerste lange speelfilm. Ontdek je toekomstige favoriete filmmaker nu, op het Leiden International Film Festival.

BONKERS!

Niet alle films passen in een categorie, en dat is maar goed ook, want anders hadden we deze categorie niet gehad. Soms wil je op een festival namelijk gewoon even een film zien waar je echt niets van begrijpt, die totaal BONKERS is.

BONKERS! is een wervelende trip langs innovatieve, vreemde en bovenaardse films die de grenzen van genres doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om heilige huisjes op een eerbiedwaardige manier kapot te trappen. Soms absurd, soms schokkend, maar altijd goed, of in ieder geval goed voor een discussie achteraf. Ga mee het konijnenhol in en ervaar het filmfestival in zijn, laten we zeggen, puurste vorm.

Panorama

Het panoramaprogramma is dé verzameling van de beste nieuwe films vanuit heel de wereld! Hier zie je voorpremières van ‘s werelds beste regisseurs, festivalfavorieten van Berlijn, Cannes, Sundance en Venetië, maar ook veel onbekende parels die alleen in Leiden op het Nederlandse witte doek te zien zullen zijn! Verbreed je horizon en maak kennis met de vele gezichten die de filmwereld rijk is, van arthouse tot mainstream en alles daartussenin.

Nordic Watching

LIFF <3 Scandinavische cinema. Ook dit jaar is het aanbod aan prachtige films uit het noorden weer enorm, met alles waar we zo van houden: kille rotsgebergtes, absurde humor en personages die onder je huid kruipen. De allerbeste Scandinavische films van dit moment zie je in Leiden op LIFF!

Yallah! Yallah! presents

Yallah! Yallah! laat zien hoe tof de Arabische popcultuur is. Dat doen ze door in dampende zalen en festivaltenten de speeddabke te dansen (bijvoorbeeld), maar ook als filmfestivalversie is Yallah! Yallah! bubbeldoorbrekend. Yallah! Yallah! organiseert events in Nederland en België die de Arabische wereld toegankelijk maakt op plekken waar dat niet per se vanzelfsprekend is. Ondermijnend, underground, duizend-en-twee-punt-nul: allemaal dingen waar we erg blij van worden. Met trots presenteren we dan ook Yallah! Yallah! als gastprogrammeur van LIFF 2020. Yallah!

Africa 2020

2020 is het jaar waarin niet minder dan 17 landen op het Afrikaanse continent de 60ste verjaardag van hun onafhankelijkheid vieren. In samenwerking met het African Studies Centre (Universiteit Leiden) presenteren we een bijzonder Afrika-programma in het kader van Africa 2020, een jaar vol activiteiten om dit speciale jaar te vieren.

Hoe gaat het nu? Vang een glimp op van het alledaagse Afrikaanse leven in 4 recente speelfilms van Afrikaanse filmmakers, afkomstig uit een van de landen die in 1960 onafhankelijk werden. Na afloop van de film zal er een Q&A sessie zijn in het bijzijn van een deskundige gelieerd aan het African Studies Centre.

Shorts

De beste korte films van het afgelopen jaar zie je op LIFF. De Pronck International Shorts is onze competitie voor korte films. En gelukkig zijn ook de Bonkers Shorts terug, het kleine maar evengoed prettig gestoorde broertje van het Bonkers!-programma.

Specials

Bij een filmfestival draait het om meer dan alleen maar film kijken, dus zijn er aan het specialsprogramma van het LIFF bijzondere elementen toegevoegd om alle, ja alle, zintuigen te stimuleren dan wel uit te schakelen.

LIFF MERCHANDISE!


Bestel hierBestel hier

Film nabespreken doe je in:


De DIGITALE LOBBY!De DIGITALE LOBBY!

Bekijk de winnaar!


PublieksprijsPublieksprijs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!


Inschrijven Inschrijven