Over LIFF

Wat is het Leiden International Film Festival?

Opgericht in 2006 is het Leiden International Film Festival tegenwoordig één van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstream cinema. Het programma in 2016 bevatte over de 100 films van over de hele wereld. Het festival ging van start met de Nederlandse première van Arrival en had verder premières van onder andere Toni Erdmann, Hunt for the Wilderpeople, I, Daniel Blake, Sing Street en The Salesman.

American Indie Competition

Centraal in het programma van het LIFF staat de American Indie Competition. Nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films komen hierin samen en maken kans op de LIFF publieksprijs. Het zijn films zoals het LIFF ze al jaren laat zien: vernieuwende films van jonge en innovatieve filmmakers. Op het LIFF zetten zij hun eerste internationale stap, maar het zijn de grote namen van de toekomst.

Deze films wonnen de afgelopen jaren de American Indie Competition:
2016 - Burn Your Maps van Jordan Roberts
2015 - Me and Earl and the Dying Girl van Alfonso Gomez-Rejon
2014 - Whiplash van Damien Chazelle
2013 - Short Term 12 van Destin Cretton

Jaarprogrammering

Behalve in oktober/november is het LIFF de rest van het jaar ook overal in Leiden te vinden. Bijvoorbeeld in de zomermaanden, als wij met de LIFF Summer Special openluchtvertoningen organiseren op de mooiste locaties in Leiden en de regio.

Educatie

Het LIFF is gedurende het gehele jaar actief op middelbare scholen. Met filmisch lesmateriaal, en met het Scholieren Filmfestival Leiden, een uniek project waarin wij zes Leidse scholen helpen hun eigen filmfestival te organiseren.