LIFF Masterclass

Hoe doen die filmmakers dat? Het bedenken van een concept, het creëren van de juiste sfeer op beeld en het monteren van de shots: benieuwd hoe dat eraan toe gaat? Volg onze masterclasses over preproductie, productie   en post-productie.   Alledrie de masterclasses volg je gratis en voor niks via ons YouTube kanaal! 

Preproductie

ZO 1 NOV 17.00 uur 
Emma Lesuis en Bart Schrijver 
Kijk de masterclass terug

Laten we eerlijk zijn: een idee voor een film komt niet zomaar aanvliegen. Dus, waar haal je inspiratie vandaan, voor wie ga je het maken en welke stappen moet je hierna zetten? Deze, en vele andere vragen worden behandeld tijdens de eerste sessie over alles wat vooraf gaat aan het schieten van je film: de preproductie. In de LIFFingroom op ZONDAG 1 NOV 17.00 delen Emma Lesuis en Bart Schrijver hun ervaringen over het opzetten van een verhaal, schrijven van een script en alles omtrent preproductie! 

Emma Lesuis

Emma Lesuis studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en behaalde haar master met een documentaire-voorstelling waarin ze film, live vertelling en muziek mixte. Kort daarna volgden korte documentaires voor onder andere Canvas televisie (Belgie) en on- en offline projecten.

Emma maakt van de waarachtige werkelijkheid een verhaal. Via tekst, beeld of een podium vertelt ze de verhalen door. Het liefst combineert ze de verschillende disciplines in documentaire performances. Dit genre zou ze in de toekomst verder willen onderzoeken. Haar werk was onder andere te zien op Canvas, NPO, Oerol, De Correspondent, Brainwash en verscheidene festivals. Naast film, schrijft en presenteert/ modereert ze.

Op dit moment doet ze research voor een nieuwe documentaire in samenwerking met Docmakers / HUMAN. Daarvoor won ze de Karen de Bok Talent Award op IDFA 2019. Vanaf september is er nog een reeks van haar docu-voorstellingen ‘Aardappelbloed’ te zien in de theaters, in samenwerking met Via Rudolphi.

Bart Schrijver

Bart Schrijver heeft zich na zijn studie architectuur aan de TU Delft volledig gefocust op zijn eigen productie bedrijf: The Tuesday Studio. Hiermee heeft Bart zeven korte films gerealiseerd. The Tuesday Studio is op het moment bezig met het produceren van hun eerste lange film.

Productie

DI 3 NOV 13.30 uur 
Bram van Workum en Malu Janssen 
Bekijk de livestream hier

Het begin staat er: je hebt een plan de campagne, een goed budget en een ijzersterk verhaal. Maar nu komt het spannendste en voor velen het leukste: het filmen! Maar hoe pak je dat precies aan? Welke spullen kan je het beste gebruiken en welke hoeken werken beter dan anderen? Tijdens deze sessie geven we samen met Malu Janssen en Bram van Workum antwoord op deze en vele andere vragen die essentieel zijn voor het productieproces. 

Bram van Workum

Bram van Workum is eigenaar van AC Films en werkt zowel in opdracht als aan eigen producties. Van bruiloften tot bedrijfsfilms, van trainingsvideo’s tot concertregistraties. In 2012 initieerde hij de documentaire over het LVC in Leiden. Nu draait zijn WOII short film Betuwe44 op het LIFF, zelf geschreven, geproduceerd en geregisseerd. Het vertelt over de waargebeurde maar onbekende ontmoeting tussen een Amerikaans en Duits luitenant nadat de Duitse patrouille in een val was gelopen in oktober 1944 in de Betuwe.

Malu Janssen

Malu Janssen is regisseur en schrijver. Na een studie theater en filmwetenschappen is zij afgestudeerd aan de filmacademie te Amsterdam met haar film EIGEN. Deze film over een eeneïge tweeling op retraite, draaide op verschillende filmfestivals in binnen- en buitenland. Haar nieuwe korte film STUFF, over een vrouw en haar verregaande liefde voor design, ging in internationale premiere op PalmSprings Filmfest, is onderdeel van de officiele selectie van Raindance Film Festival en won de prijs voor Best International Short op het SESIFF Seoul Film Festival. Momenteel schrijft zij aan haar debuutfilm De Afvalligen, die op de Cinemart van het IFFR 2020 werd gepresenteerd.

Postproductie

DO 5 NOV 13.30 uur 
Sven Peetoom, Ruwan Heggelman en Ferrano Meraldi 
Check in op de livestream 

Alles is opgenomen en het rauwe materiaal is er. De acteurs en kostuumdesigners zijn losgegaan en hoewel het lijkt alsof het zwaarste voorbij is, staat een net zo belangrijk onderdeel van het filmmaakproces voor de deur: de postproductie. Dit is het moment dat alles bij elkaar gaat komen, zodat alle kleuren van het scherm afspatten en jouw film terecht komt bij de Oscars of misschien zelfs het LIFF! We gaan tijdens deze laatste sessie samen met Sven Peetoom, Ruwan Eggelman en Ferrano Meraldi in op montage, marketing en colour grading, zodat jij straks een film hebt waar je u tegen zegt. 

Sven Peetoom

Sven Peetoom is een Indische filmmaker die zowel documentaires als korte fictiefilms maakt. Zijn werk werd op tientallen festivals vertoond, waaronder het IFFR, Nederlands Filmfestival en Film by The Sea. Momenteel specialiseert Sven zich in de regie van webseries, waarvan er meerdere in 2020 en 2021 uit zullen komen bij verschillende omroepen.

Ruwan Heggelman

Als fictie regisseur en scenarist benadert Ruwan Heggelman film met veel nieuwsgierigheid voor de duistere kant van de mens. Afgestudeerd aan de HKU met de Tuschinski genomineerde film Beste Vrienden. Ruwan heeft recent de romantische komedie met een fantasy twist, Ik Kan Vliegen afgerond. 

Ferrano Meraldi

Opgroeien in de thuisstudio van mijn vader bracht mij een gedetailleerd gehoor. Gepaard met mijn interesse voor computers ontstond het monteren van video’s. Mijn passie voor postproductie en geluid zijn tijdens mijn studie overgevloeid in Montage, Colour grading, Sound- en Postproductie Supervising.